Proefjeskring

De proefjeskring

In een proefjeskring ga je een proefje aan de klas laten zien en uitleggen hoe het werkt. Op dit blad staat uitleg hoe je dat aan zou kunnen pakken.
 
Voorbereiding
Begin op tijd met de voorbereiding! Je kunt op de planning in de klas zien wanneer je aan de beurt bent.
 
Proefje kiezen
Zoek een leuk en eenvoudig proefje. Hiervoor kun je kijken in allerlei boeken van de bieb, maar je kunt ook op www.proefjes.nl terecht. Je mag niet hetzelfde proefje als vorig jaar doen. Het is natuurlijk erg leuk als je ook een ander proefje zoekt dan vorig jaar is gedaan!
Als je een proefje hebt gekozen, moet je dar doorgeven aan je juf of meneer. Die kan kijken of er geen dubbele proefjes zijn. Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus wees op tijd!
 
Uitwerken
Als je een proefje hebt gekozen, ga je het thuis voorbereiden. Je gaat naar verschillende onderdelen kijken:
- De uitleg. Snap je hoe het proefje werkt? Zo niet, moet je ervoor zorgen dat je het wel snapt. Je moet het eenmaal ook aan de klas kunnen uitleggen.
- Materiaal. Heb je al het materialen in huis en wat moet je eventueel nog kopen? Zorg dat je genoeg hebt om het thuis te proberen en het in de klas uit te voeren.
- Presentatie. Je mag er een powerpoint gebruiken om je proefje te presenteren. Dit is niet verplicht. Wil je er zeker van zijn dat jouw presentatie werkt, is het verstandig om het minimaal één dag van tevoren te testen op school.
 
Oefenen
Als je jouw proefje hebt uitgewerkt, is het oefenen maar! Dat is wel belangrijk, want je weet niet of het proefje goed loopt wanneer je niet oefent. Het is heel vervelend als je proefje daardoor mislukt. Mocht je proefje nou tijdens de presentatie niet lukken (wat kan gebeuren), ligt het in ieder geval niet aan je voorbereiding!
Laat je papa, mama, opa, oma, broertje, zusje, oom, tante, neefje, nichtje, buurman, buurvrouw, klasgenootje, vriendje, vriendinnetje of iemand anders die je kunt bedenken een keer meekijken. Zij kunnen jou tips geven om je proefje of presentatie beter te maken.
 
De dag zelf en beoordeling
Op de dag van jouw proefje moet je alle spullen bij je hebben. Je krijgt ongeveer 15 minuten voor jouw proefje, presentatie en feedback.

Er wordt gelet op:
- Verstaanbaarheid: spreek je alle woorden en zinnen goed uit? Heb je een goed volume?
- Contact met de klas: kijk je de klas aan tijdens het vertellen? Of sta je alleen maar naar beneden of naar het bord te kijken?
- Snelheid van praten: moet je de sneltrein halen? Of ben je juist heel ontspannen?
- Uitleg: is de uitleg van jouw proefje duidelijk voor de kinderen? Of gebruik je alleen maar moeilijk woorden? Als je moeilijk woorden gebruikt, leg je die dan ook uit?
- Uitvoering: is het proefje duidelijk zichtbaar voor de klas? Doe je het heel snel om er vanaf te zijn? Of maak je er iets magisch van?
- Materiaal: heb je al het materiaal bij je?
- Presentatie: als je een presentatie hebt gemaakt, hoe ziet die eruit? Staan er lappen tekst op of alleen steekwoorden?
 
 
Veel plezier met de voorbereiding!