Ontspannen

Ontspannen

Ontspannen…

Hoe kies je de juiste vorm van ontspanning voor je kind?
 
Ontspannen is belangrijk, gezond; daarover zijn de meeste mensen het wel eens. Om je kind actief te houden, is het dus helemaal geen gek idee om hem of haar bij een vereniging in te schrijven. Het aanbod daartoe is in Goirle overweldigend. Kijk bijvoorbeeld op de volgende sites wat Goirle allemaal ter ontspanning te bieden heeft.
Digitale gemeentegids Goirle
 
Tips…
Maar… bij welke club? Het probleem is vaak dat kinderen alles wel leuk lijken te vinden. Voor een paar weken tenminste... Daarna willen ze weer wat anders.
Veel verenigingen organiseren vrijblijvende kennismakingsdagen voor kinderen. Dat is handig. Want zo kun je uitvinden of een bepaalde sport wel echt bij je zoon of dochter past, zonder dat je meteen aan een lidmaatschap vast zit. Het kan namelijk zomaar dat je zoon zich helemaal niet thuis voelt op het voetbalveld, ook al wilde hij altijd al op voetbal. Of kom je er na een kennismakingscursus ballet achter dat je dochter liever voor een buitensport gaat, waar ze lekker vies mag worden en kan rondrennen. Wat dat betreft is het slim om je kind vooraf een paar vragen te stellen. Lijkt het hem leuker om binnen of buiten te sporten? In een team of liever individueel? En in hoeverre is duwen, vallen, trekken en aanraken een probleem?
Met die informatie in het achterhoofd kun je misschien al een aantal sporten uitsluiten. Maar er zijn nog een paar dingen om rekening mee te houden. Denk aan het karakter van je kind. Sommigen hebben een onuitputtelijke energie, terwijl anderen het liever rustig aan doen. Hierbij een aantal tips:

  • Energieke kinderen moeten op de een of andere manier hun energie kwijt. Sport is een prima optie! In dat geval kun je je het beste oriënteren op intensieve sporten, waarbij je continu beweegt. Voetbal en hockey bijvoorbeeld.
  • Energiek is één ding, hyperactief is wat anders. Kan je (hyperactieve) kind zijn aandacht wel bij het spel houden? Denk je dat het antwoord nee is, dan kun je waarschijnlijk het beste naar een individuele sport uitkijken. Wie weet is zwemmen wel wat, of atletiek?
  • Als je juist een heel rustig kind hebt, ga je misschien bij voorbaat al uit van een individuele sport. Dat kan inderdaad een goede keuze zijn. Maar houd in de gaten dat hij met anderen samenspelen ook heel leuk kan vinden. En dat een teamsport dan mogelijk een beter idee is. Let er in zo'n geval wel op dat hij zijn plaatsje verovert in het team en voor zichzelf opkomt. Als hij zich door zijn teamgenootjes laat wegdrukken, zal de lol er snel af zijn.
  • Heb je een kind dat motorisch nogal onhandig is? Altijd de bal uit zijn handen laat vallen of mis schopt? Kijk dan extra goed of de sport hem wel ligt. Als hij niet mee kan komen met de anderen, zal hij zich alleen maar ongelukkig gaan voelen. Met funeste gevolgen voor zijn zelfvertrouwen. Je zou eens kunnen gaan kijken bij een zwem- of atletiekvereniging (hardlopen). Of bij een verdedigingssport, waar hij zijn coördinatie wat kan trainen.
Welke vereniging het ook wordt, één ding staat voorop: je kind moet er plezier in hebben. Sleur hem dus niet koste wat kost mee naar je eigen sportvereniging. Laat je kind geen dingen doen waar hij of zij geen zin in heeft. Laat zelf kiezen. Des te groter is de kans dat de gekozen hobby jarenlang een favoriete hobby blijft.
 
bron: https://www.gezondheidsnet.nl/sporten/hoe-kies-je-de-juiste-sport-voor-je-kind